ANISH KAPOOR

Bu sergiye gitme planım aslında haftalar öncesinden vardı ama gerçekleştirememiştim. Bu çarşamba sonunda gidebildim iyi ki de geç olmuş :) Çünkü sergiye iki yeni eser o gün eklenmişti :)



Yaşayan en iyi Heykeltraş olarak adlandırılıyor. !954 Bombay doğumlu, Babası Hindu bir Hintli. Annesi Irak asıllı bir Yahudi 1970'lerin başından beri İngiltere de yaşıyor. Evli eşi bildiğim kadarıyla İngiliz asıllı bir ortaçağ sanat tarihçisi ve bir kız bir erkek iki çocukları var. Aynı zamanda eşi kendinden uzun ve çok güzel :)))
Çok kültürlü yapısı gerçekten bugünkü onda çok etkili bence rafine bir dili olmasını sağlamış ...
Devasa Büyük boyutlu eserleriyle biliniyor. Mermer, taş, çelik gibi çeşitli malzemeler ve parlatılmış yüzeyler kullanıyor. Aynı zamanda aynalı yüzeyler. TUNER ödülü var ve daha niceleri aynı zamanda  Britanya imparatorluk nişanı var .:) daha ne olsun , yaşarken bunlara sahip olmak sanırım en güzeli...

Ben Sanatta bunu seviyorum sade, yalın ,net , içten ve derin anlatım. İşte Anish Kapoor'un eserleri böyle. Bu kadar renkli karmaşık bir dünyadan gelip de böylesi sade bir dile ulaşmak için insanın derinleşmesi, içselleşmesi yani içine doğru gelişmesi gerekiyor. Kapoor bunu fazlasıyla başarmış ayrıca anlatı dili kasmıyor eserler sizi oyuna çağırıyor ister istemez onlarla oynamak istiyorsunuz. Hiç haddim değildir bir sanat eserine saygısızlık edeyim ama ben genel olarak eseri dinlerim. Çünkü bütün sanat eserleri konuşur. Ve hiç bir sergide bu kadar eğlendiğimi hatırlamıyorum :)





Eve geldikten sonra Anish Kapoor ile ilgili bir şeyler araştırıyordum ki şuna rastladım :)))


Yanılmamışım Anish Kapoor ciddi anlamda eğlenceli biri .... :)) Öğrenciliğimden beri sanatla ilgili önsezilerime ukalaca çok güvenirim. Birinci sınıfta Desen dersindeydik yorulmuştum biraz camın önüne doğru gittim arkamda çalışan arkadaşın çalışmasına gözüm ilişti hepimiz ustalardan nü desen reprodüksiyon'u  çalışıyorduk.  Arkadaşıma,  senin ressam kadın mı?  diye sordum.  Şaşırmıştım o döneme ait,  bilindik bir kadın ressam olduğunu bilmiyordum. O' da hayır dedi O zaman bu gay biri dedim o da güldü nerden çıkardın dedi. Bende modeline aşık baksana çizgilerine dedim. Sonra tüm bu varsayımlarımı yıllar içinde çek etmeye çalıştım. Böylece aslında çizgiler ve eserler bizim bile bilmediğimiz benlerimiz diye düşündüm.

Gelelim yeniden Anish Kapoor'a psikanalizle yakından ilgili ve bence eserleri bunu söylüyor ama ölüm korkusu yok eserlerinde. Ölüm sanki onun eserlerinde bilinmeyene büyülü bir yolculuk gibi ... Cinsellik ise daha aktif sezinlediğiniz bir şey eserlerde ama bunu gözünüze batırarak ya da rahatsız ederek yapmamış, öyle bir rafine bir dili var ki ne olduğunu bile anlayamıyorsunuz ama eserlerinde  duyarlı bir erotizm ve hassas bir tahrik ediş var:) Özellikle '' Benim vücudum Senin vücudun'' eserinde  cinsellik bu kadar duyarlı hissettirilebilirdi bence çok ustaca :)

 
Bu eserde ki anlatım dilini bu fotoğraftan hissedebilmeniz cidden imkansız :( Bu eserin karşısına geçmelisin o zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız.
 
Anish Kapoor bence kesinlikle duyarlı ama bir o kadar da tutkulu bir adam ... Ama tutkularını bize hoyratça değil de ustaca bir duyarlılıkla izlettirebilmeyi becerebilmiş bir Sanatçı. Ben Sanatta sizi rahatsız edercesine gözünüze sokulan ve ireti oluşturan cinselliği sevmiyorum.
 

 
 
Eserin adı Mollis  Erk'i simgeleyen bir yapıya sahip ama aynı zamanda gücün güçsüzlüğü' de barındırdığını ifade eden bir hali var eserin bütününde ...

                                                                       ''Dil''



                                                               ''Kaçınılmazlık''



                       
                          '' Ejderha'' Üstü Pigmentle kaplı sanki kadife hissi verilmiş kumtaşlarına
 
 




                                                             '' Arkeoloji ve Biyoloji''
Sergiye Arkadaşım Meralle gittik. Genelde sergi gezerken yanımda kimseyi istemem rahat bakamıyorum gezemiyorum diye ... Hatta bir sergiye öğrencilerimi götüreceksem önce kendim tek başıma gider sonra onları götürürüm :))) Ama Meral gerçekten bu anlamda çok saygılıydı. O yüzden sergiyi çok rahat gezdim :) Birde tatlı arkadaşım gelirken piknik sepeti getirmiş Emirgan parkında öğle kahvaltısı yaptık. :) Güzel havanın tadını çıkardık. Ellerine sağlık Meral ...:))

Bu sergiyi mutlaka gezin soyut sanatı sevmiyorsanız bile Bence Anish Kapoor'un Zekice tasarlanmış eserlerini seversiniz. Gökyüzü aynası yapmayı, gökyüzünü anda yere indirebilmeyi ve Bulut geçit yapmayı kaç kişi düşünebilir bilmiyorum. :)

 
 ‘Bulut Geçit’

                                       110 ton çelikten yapılan eser  Chicago Parkı’nda sergileniyor



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEDİŞLER :))))

NOESİS 2 :)

VOLANLI EKOSE BLUZ