KONSERVE İŞLERİ ve PRATİK BİLGİLER
Konserve işlerini hala bitiremedim. yavaş yavaş ve kendimi yormadan yapıyorum.:) Ama evde neredeyse kavanoz bırakmadım.
Bugüne kadar yaptıklarım. :) irili ufaklı 50 şişe olmuştur. Hazır alınan şişeler kadar evde ordan burdan artan şişeleri de saklamakta fayda var. Hatta onlar alabileceğiniz şişelerden çok daha dayanıklı ve dekoratif olabiliyor.
İşte benim boy boy şişelerim bazısı 10 yıllık. :) Oradan oraya yıllarca taşıdım. Konserve işinde şişenin eski olması önemli değil, önemli olan kapağın yeni olması. :) Kapak her zaman sıfır olursa iyi olur. Bazı şişelere maalesef piyasada yeni kapak bulmak çok zor.
Toplamda 15 kilo domates kullandım. iki çeşit domates aldım ve fiyat olarak 1.25 tl nin üstüne çıkmadım. genelde 1 tl den aldım. Ve çok şanslıyım aslında bu yıl gerçekten sebze ve meyve fiyatları inanılmaz yükseldi. Ama bu yaz için yaz bitti kıtlık bitti diye düşünmemek lazım muhakkak baklagil fiyatlarına da kışın yansıyacaktır. O yüzden domatesin fiyatı yüksek deyip konserve işinden vazgeçmeyin çarşı pazar gezin ucuzunu bulun yapın,
Biber domates fabrikaların kullandığı domates de bu aslında. Öyle fazla sulu değil daha çok etli ve ince kabuk. Salçalık ve kurutmalık için işletmeler bu domatesi kullanıyor.
Çanakkale domates iri ve sulu oluyor rende yapacaksanız konserveyi bu domates daha kullanışlı. Ben iki çeşit domateside kullandım ama birbirine karıştırmadım. hepsiyle farklı yöntemler denedim böylece seneye elimde iyi bir AR-GE çalışması olacak:))
Bugüne kadar yaptıklarım. :) irili ufaklı 50 şişe olmuştur. Hazır alınan şişeler kadar evde ordan burdan artan şişeleri de saklamakta fayda var. Hatta onlar alabileceğiniz şişelerden çok daha dayanıklı ve dekoratif olabiliyor.
İşte benim boy boy şişelerim bazısı 10 yıllık. :) Oradan oraya yıllarca taşıdım. Konserve işinde şişenin eski olması önemli değil, önemli olan kapağın yeni olması. :) Kapak her zaman sıfır olursa iyi olur. Bazı şişelere maalesef piyasada yeni kapak bulmak çok zor.
Toplamda 15 kilo domates kullandım. iki çeşit domates aldım ve fiyat olarak 1.25 tl nin üstüne çıkmadım. genelde 1 tl den aldım. Ve çok şanslıyım aslında bu yıl gerçekten sebze ve meyve fiyatları inanılmaz yükseldi. Ama bu yaz için yaz bitti kıtlık bitti diye düşünmemek lazım muhakkak baklagil fiyatlarına da kışın yansıyacaktır. O yüzden domatesin fiyatı yüksek deyip konserve işinden vazgeçmeyin çarşı pazar gezin ucuzunu bulun yapın,
Biber domates fabrikaların kullandığı domates de bu aslında. Öyle fazla sulu değil daha çok etli ve ince kabuk. Salçalık ve kurutmalık için işletmeler bu domatesi kullanıyor.

1. YÖNTEM : Domateslerin kabuklarını soyup doğrayıp kaynatıp blender dan geçirip kavanozlayarak yapılan sade domates sos.
1.YÖNTEMİN ALTERNATİFİ: Kabukları soymak yok zaten domatesin bu kadar pahalı olduğu zamanda onları niye ziyan edelim di mi? :) dörde bölüp sadece sap kısımlarını atıp kaynatıp blender tuz , yağ sıcak sıcak doldur ters çevir soğut. Bu yöntemle yapılan domateslerde çanakkaleden olan sos daha sulu olurken, biber domatesle olan sos daha yoğun oluyor. Açıkçası kabuklar kötü mü olur iyi mi olur diye düşünüp kışı bekleyemem ben dedim ve sosu denedim. Makarna yaptım süper oldu. Birde bugün kuzu güveç yaptım aman Allah' ım o ne tat öyle kış gelsinde yiyelim şu konserveleri dedim. :)) Kabuk var mı yok mu belli bile değil.
2. YÖNTEM: Domatesleri rendeleyin kırmızı biber yeşil köy biber zeytin yağında kavur domatesleri ekle pişir, tuz ekle, kavanozlara doldur.
2. YÖNTEMİN ALTERNATİFİ: Domatesleri 1. yöntemim alternatifi gibi hazırlayıp kavurduğumuz biber karışımına ekleyip azıcık tıngırtatıp kavanozluyoruz. Ben bu yöntemi çanakkale domatesleriyle yaptım rende domatesten daha sulu oldu ki menemeni sulu sevmem :( Bu yüzden bu yöntemi birde biber domatesiyle deneyeceğim. İstediğim gibi olmazsa rendelemeye devam demek ki...
İPUCU: Biber domatesi kaynatırken dibine biraz su koyun derim, çünkü hiç su salmıyor tencere dip tutmasın di mi?:)))
Demiştim Ar-ge gibi çalışıyorum bu işi de sistemleştirmeyi başardım.
Şimdiden herkese kolay gelsin :))
Yorumlar
Yorum Gönder